Заявка онлайн

    
отмена

Публікації

  • <нет записей>

Питання - вiдповiдь
Контакти
Телефони: (044) 425-84-82
Мобільний: (067) 493 09 94

04070, м. Київ,
вул. Ігорівська, 14А

E-mail: Ngorbal@i.ua

Функції реєстраторів отримають банки, нотаріуси і місцева влада

Українці зможуть обирати найкращого виконавця послуг

Переглядів: 5137 20-05-2015 | Новости нотариуса

Право здійснювати реєстраційні дії отримають органи місцевого самоврядування і держадміністрації, нотаріуси, незалежно від того посвідчують вони нотаріальну дію чи ні, акредитовані Мін’юстом банківські установи та держвиконавці у випадку, коли справа стосується накладення та припинення обтяжень речових прав на нерухоме майно.

Про це розповіла перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова під час презентації відповідних законопроектів, повідомили "ЗіБ" у Міністерстві. За її словами, Мін'юст готовий передати на розгляд ВР два законопроекти.

«Ми готові відмовитися від повноважень, які були монополією Міністерства юстиції. Після прийняття законів громадянин отримає право обирати, хто найкраще надасть йому ці послуги», – пояснила Н. Севостьянова.

Вона також повідомила, що серед суб’єктів, яким буде надано право проводити реєстраційні дії, лише нотаріусів нараховується понад 7 тисяч. Тому запровадження реформи дасть змогу повністю позбутися проблеми черг та переобтяження реєстраторів, які працюють зараз.

Зі свого боку директор Департаменту державної реєстрації Сергій Бенедисюк повідомив: головна ідея запропонованих законопроектів – відхід від ексклюзивності надання функцій з реєстрації.

«Ми забезпечимо наявність внутрішньої конкуренції всередині кожної окремо взятої групи та конкуренцію між різними групами суб’єктів реєстрації – нотаріусами, місцевим самоврядуванням, банками», – сказав він. Він також повідомив, що законопроектами передбачено розширення принципу екстериторіальності під час прийому документів. Зокрема, майно можна буде зареєструвати не в межах району, а в межах області. А бізнес – взагалі в будь-якій точці країни. 

Крім того, реформа передбачає якнайширше запровадження системи електронного документообігу і надання електронних сервісів, а документи заповнюватимуться не клієнтом, а реєстратором.

Також вводиться норма, яка, в разі наявності обтяжень чи відсутності якогось із документів, дає можливість не відмовляти у реєстрації нерухомості, а призупинити її на строк до 30 днів, щоб клієнт міг розібратися із ситуацією та зібрати документи, яких не вистачає.

Відповідно до норм проектів інформація від інших державних органів має автоматично передаватися реєстраторам. Водночас заплановано провести уніфікацію державних реєстрів та процедур реєстрації різних суб’єктів, скасувати необхідність щорічного підтвердження та щорічної подачі фінансової звітності, а також надати можливість громадянам отримувати інформацію про нерухомість як за об’єктом, так і за суб’єктом.

Важливим елементом реформи є запровадження механізму адміністративного оскарження реєстраційних рішень, яке проводитиметься органами юстиції. Буде запроваджено дворівневий механізм оскарження відмови проведення реєстраційних дій, а також механізм оскарження позитивних рішень щодо проведення державної реєстрації.

 

Крім того, законопроекти унормовують фінансові питання. У разі виконання реєстраційних дій спеціалістами місцевого самоврядування або державних адміністрацій, сплачені за послугу кошти на 100% переходять до місцевого бюджету. Якщо ж послугу надаватиме спеціалісти «приватного сектору», вони залишатимуть собі 60% коштів. 40%, які залишаться, перераховуватимуться до держбюджету. (газета «Закон і Бізнес»)

Читайте також

Схема проїзду